11 gode tips for å holde orden i hjemmet

Trenger du noen gode tips til hvordan du kan holde orden i hjemmet ditt? Da har du kommet til riktig sted. Her gir vi deg 11 gode tips som hjelper deg til å få et ryddigere hjem.

1. Lag en kasse til ting du ikke har bruk for lenger

Bilde: https://no.pinterest.com/

Den aller enkleste måten å unngå rot på er å ikke ha for mange ting i utgangspunktet. Sett av tid til å gå gjennom klær, sko, leker osv som du ikke bruker lenger. Gi de bort til et godt formål eller kast dersom du ikke tror noen kan få nytte av det.

2. Tøm alltid oppvaskmaskinen med en gang den er ferdig

Bilde: https://no.pinterest.com/

Det høres kanskje kjedelig ut, men det lønner seg å tømme oppvaskmaskinen med det samme den er ferdig. På den måten er alle tallerkene og koppene på riktig sted med det samme, og ingen har en unnskyldning til å legge skitne tallerkener i vasken.

3. Alt må ha sin faste plass

Bilde: https://no.pinterest.com/

Det er viktig at alle tingene dine har sin faste plass. Ofte er det de tingene du ikke vet hvor du skal gjøre av som danner rot.

4. Sett merkelapper på alt

Bilde: https://no.pinterest.com/

Sett merkelapper på alt, og da mener vi alt. Ha merkelapper på hyllene i kjøleskapet, garderobeskapet, lagringsbokser osv. På den måten vet både du og andre hvor ting skal være, og dette vil også være til god hjelp når du leter etter noe.

5. Sorter post

Bilde: https://no.pinterest.com/

Lag et 3-roms system for posten din. Du kan for eksempel bruke “Må sende” – “Svar” – “Regninger” eller “Behold” – “Arkiver” – “Kast”

6. Kvitt deg med gamle papirer

Bilde: https://no.pinterest.com/

Flyter det over av gamle papirer, kvitteringer, postkort, gratulasjonskort, tegninger fra barna osv? Da kan du scanne inn disse, slik at du får en digital kopi, og kaste orginalen. På denne måten blir det mindre papirrot, og du har fortsatt tilgang til informasjonen og minnet dersom du fortsatt trenger det.

7. Sett ting på plass når du er ferdig med de

Bilde: https://no.pinterest.com/

Gjør det til en rutine at du alltid setter ting på plass etter du er ferdig med de. Si ikke til deg selv “Jeg skal sette det på plass senere.”. Det er på denne måten at rot oppstår. Øv deg på å få inn denne gode vanen, og det blir lettere å holde det ryddig i hjemmet.

8. Sett av tid

Bilde: https://no.pinterest.com/

Sett av 10 – 15 minutter hver kveld til å rydde vekk rot som har samlet seg i løpet av dagen. Få gjerne med hele familien, og gjør dette til en fast rutine før leggetid. På denne måten slipper du å legge deg med rotet fra dagen i dag fortsatt flytende rundt i huset.

9. La barna få hver sin leke-kasse

Bilde: https://no.pinterest.com/

Dersom du har barn, er du vel godt kjent med at det fort kan bli mye leker liggende rundt omkring. Løsningen kan da være å lage en leke-kasse til hvert barn. Dette er ganske enkelt en kasse barna kan putte lekene sine i gjennom dagen, og så ved slutten av dagen kan de ta seg tid til å sette ting tilbake på plass.

10. Vær kritisk når du handler

Bilde: https://no.pinterest.com/

Ofte oppstår rotet av at du rett og slett har for mange ting.
Hver gang du er på shopping kan det derfor lønne seg å spørre seg selv “Trenger jeg virkelig dette?”. Gi deg selv noen sekunder til å svare, og dersom du finner ut at du faktisk kan klare deg uten – ikke kjøp det. Huset blir nemlig ikke rotete hvis du unngår å ta rot med deg hjem! Det å være litt mer kritisk når man handler er heller ikke så dumt for lommeboka, så du kan jo tenke litt på det også om du trenger litt ekstra motivasjon.

11. Rydd regelmessig i kjøleskap og matskap

Bilde: https://no.pinterest.com/

Gjør det til en rutine at du rydder i kjøleskapet og matskapet en gang i uken. Det beste er å gjøre det før du skal ut å handle. Kvitt deg med alt som har gått ut på dato, som du ikke har rørt på en stund, eller som ikke ser noe godt ut lenger. På denne måten vet du bedre hva du trenger å kjøpe (og ikke kjøpe). I tillegg hjelper dette deg å holde ting mer organisert og mindre rotete.

Se også: Organisere klesskapOrganisere kjøleskap – Organisere kjøkkenskap

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *